Encomana't

Encomana't és el blog de totes les persones que cada dia participem i fem possible el Casal dels Infants. És un espai per expressar les nostres emocions,inquietuds i motivacions que fan que prop de 1000 persones col·laborem i ens movem, acompanyant als infants, joves i famílies. És un espai obert a la reflexió, per donar valor a tantes experiències que ens captiven dia rere dia. Un espai per captar l'essència del compromís vers els altres, en definitiva, un espai per encomanar-nos els uns als altres de l'esperit del Casal que cada dia construïm entre tots i totes. Un espai creat per persones que creiem en les persones.

dijous, 24 de novembre del 2011

Reflexió:Els reptes del Voluntariat


Capficats els occidentals en el món del núvol, tant virtual de la comunicació com per la bombolla en la qual ens hem anat instal·lant, bombardejats per les pors al déu dels mercats omnipresent i arbitrari que ens pot llençar a la misèria o la mort, la primavera àrab i el moviment mundial dels indignats obre una porta d’esperança. Mentre el núvol ens incita com un cant de sirena a ser distants, els nous moviments ens impulsen a ocupar l’espai. Ens trobem entre l’absència virtual i el frec a frec humà. Quin serà el paper del voluntariat els propers temps?
El voluntariat haurà de ser compromís per les persones i l’entorn. Incitar-nos a fer accions voluntàries que ens baixin del núvol i ens facin penetrar la realitat. Per assolir-lo, cal que comencem per transformar-nos nosaltres mateixos, vivint el valors que propugnem i proposar-los socialment. El voluntariat ha de deixar de ser passiu i militar totalment per a la nova causa.
La societat està passant de ser complicada a ser confusa. Les nostres accions voluntàries no poden quedar-se en petites teràpies assistencials o de millora de l’entorn. La transformació social que propugna el voluntariat solament pot passar per la transformació de les estructures que generen marginació, exclusió i destrucció d’ecosistemes. I, per això, cal diagnosticar amb rigor i generar projectes per a una nova estructura social. Quedar-se en la millora conjuntural alenteix el procés de canvi.
El voluntariat haurà de ser presència. El contacte humà d’igual a igual és la base de la seva acció, enmig de la gent en situació de dificultat, estructural o conjuntural. Un contacte des de la pròpia realitat de la relació i del respecte a les potencialitats i energies que té l’altre. Facilitant que es pugui créixer en l’autonomia, en la capacitat que qualsevol pot tenir de transformar l’entorn. És un repte que l’acció voluntària sigui d’igual a igual.
En la confusió del nostre món, el voluntariat pot ser una eina de transformació o un obstacle. Per quina opció ens decidim?

Enric Canet
Director Relacions Ciutadanes
Casal dels Infants

dilluns, 21 de novembre del 2011

Contra la crisi, solidaritat.





Contra la crisi, solidaritat. Amb les dificultats econòmiques dels últims anys, trobar un treball digne és cada cop més difícil, però les necessitats d’algunes persones d’alguns barris on es concentren majors dificultats també han augmentat amb aquest nou clima econòmic. Més crisi, més dificultat, més necessitats per cobrir.
El Casal dels Infants per a l’acció social als barris dóna oportunitat a les persones de fer voluntariat i a alguns estudiants a fer pràctiques en l’àmbit social. A més, al llarg de l’any, el Casal fa diverses formacions per a ampliar coneixements. El passat dia 25 d’octubre, el Casal, situat al barri del Raval, impartia una primera classe de formació bàsica per als nous voluntaris d’aquest trimestre. D’un total de 15 assistents, 11 eren joves estudiants amb ganes d’ajudar les persones en risc d’exclusió de la nostra societat. Tots tenien un punt en comú: disposició per ajudar de forma activa i altruista.
El Casal dels Infants, assistència a totes les edats
L’Associació Casal dels Infants va néixer el 1982 amb l’objectiu d’atendre els infants que no tenien les necessitats bàsiques cobertes en el seu dia a dia... Però durant els 28 anys de treball, l’associació s’ha anat desenvolupant i expandint per arribar a cobrir les necessitats de tots aquells col·lectius en risc d’exclusió social: nens, joves i famílies. Des de fa 10 anys el Casal treballa també en altres barris i municipis de Catalunya, com el Besòs, la Mina de Sant Adrià, o el barri Fondo de Santa Coloma de Gramenet. Actualment, treballa en cinc línies d’acció que han desplegat fins a 41 projectes diferents: el suport social a infants i famílies, suport per al procés escolar, integració de joves en risc, inserció social i laboral, i reforç de la comunitat. La seva missió és aconseguir un model de societat a favor de la igualtat d’oportunitats.
La diversitat del suport econòmic i social del Casal permet que el Casal impulsi el funcionament d’aquests 41 projectes i doni servei a més de 5.600 persones (dades de 2010). Una mica més de la meitat de les aportacions correspon a les administracions públiques, mentre que el 46% prové de la societat civil (ciutadania, empreses, fundacions i institucions). No obstant, la seva acció activa no existiria sense l’ajuda dels joves voluntaris i voluntàries i estudiants en pràctiques que s’integren en equips de treball i fan possible el desenvolupament dels projectes.
Quid pro quo
El Casal dels Infants obre la porta a la col·laboració de la ciutadania i, entre ells, als joves voluntaris que aporten el seu granet de sorra. A més d’un voluntariat que entra en contacte amb les persones en risc d’exclusió social, es pot participar en àrees informàtiques o de difusió del Casal. Si la disponibilitat horària és més reduïda, l’associació t’ofereix la possibilitat de participar en dies puntuals vinculats a dates concretes com en Nadal o Carnestoltes, o voluntariats exercits durant les èpoques d’estiu. Fer-se voluntari només exigeix adquirir un compromís i sumar el teu esforç a les més de 500 persones que formen part de l’associació.


Cristina Algarra i Neus Armengol.