Encomana't

Encomana't és el blog de totes les persones que cada dia participem i fem possible el Casal dels Infants. És un espai per expressar les nostres emocions,inquietuds i motivacions que fan que prop de 1000 persones col·laborem i ens movem, acompanyant als infants, joves i famílies. És un espai obert a la reflexió, per donar valor a tantes experiències que ens captiven dia rere dia. Un espai per captar l'essència del compromís vers els altres, en definitiva, un espai per encomanar-nos els uns als altres de l'esperit del Casal que cada dia construïm entre tots i totes. Un espai creat per persones que creiem en les persones.

dilluns, 4 de juny del 2012

Formació Taller antirumors: Els rumors són com els virus


El dimecres 30 de maig va finalitzar el Cicle de Cultura, Identitat i Interculturalitat del Casal amb el Taller Antirumors impartit per Rafa Crespo, Formador d'Agents Antirumors, Antropòleg, Docent en Master de Desenvolupament Internacional i Codesarrollo.

Els rumors sobre les persones immigrants ("els altres", que sempre han existit i dels quals formem part) són cada vegada més nocius, més aguts i s'han transformat en una de les eines principals de manipulació per part dels partits polítics en pro de fomentar unes idees que instauren la por, la culpabilitat en "els altres" i per tant el racisme; tot això, tan sol per guanyar vots i manipular a la ciutadania. Com ben es va esmentar en un escrit del segle IV sobre l'art de la guerra: "fomenta la discòrdia i guanyaràs", això és el que sembla prevaler en les polítiques a Europa.

Els rumors són com els virus, no es poden matar, encara que sí podem tractar-nos i enfortir el nostre sistema immunitari, aprenent a gestionar-los i prenent precaucions per evitar la seva propagació, és a dir frenant la cadena de divulgació dels rumors. Per tractar-los disposem d'eines, n'hi ha prou amb conèixer-les i començar a aplicar-les. Podríem començar per: "tractem amb humor el rumor", així doncs "relaxem-nos en abordar-ho" atès que el rumor comporta una càrrega emocional; podríem seguir amb "informem-nos be prèviament" sobre aquests rumors que flueixen com l'aigua (existeixen nombroses fonts d'informació com la web: bcnantirumors.cat), desemvolupem l'autoconeixement (com actuem nosaltres i nosaltres mateixes davant els rumors) i per finalitzar, formem-nos i practiquem abans dins de les entitats, famílies o petits nuclis per poder començar a intervenir en l'exterior.

Aquet és el propòsit de persones com el Rafa Crespo que dediquen gran part de la seva labor en la lluita contra aquesta xacra dels rumors sobre la immigració que, al principi, podria començar a eradicar-se en l'educació primària, ensenyant als més joves, mitjançant l'educació emocional i l'acceptació de la diversitat i multiculturalitat, el respecte dels drets de tots i totes, així com l'apreciació dels valors humans.

Una labor que tota persona, després d'un curt aprenentatge, pot començar a posar en pràctica en el seu dia a dia, sobretot les que treballem en l'àmbit social.

Corre un rumor en el Casal dels Infants!: "el Casal seguirà oferint formació sobre temes d'interculturalitat"...

Salvana voluntària del Casal dels Infants.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada